sâmbătă, 18 august 2012

8. Singurătatea în Doi (II)

”Singurătatea în doi este cea mai grea.” (Marc Levi)

Am spus în postarea de ieri că relațiile interpersonale reprezintă punctul de plecare a analizei noastre.

Este clar pentru oricine că o relație implică, într-o anumită măsură, o legătură. Legăturile implică la rândul lor o măsură de vulnerabilitate la care sunt expuși cei implicați, iar gradul de vulnerabilitate va hotărî profunzimea relație.

Ce înseamnă să fii vulnerabil?
 ”care poate fi rănit, atacat”(DEX)

Înțelegem că în momentul în care ne angajăm într-o relație ne supunem unui pericol, acela de a fi rănit. Cine vrea să fie rănit? Într-o lume obsedată de siguranță, comoditate și lux, cine ar vrea să fie atacat? E clar că nimeni, până la urmă nevoia de siguranța este a doua treaptă în piramida lui Maslow.

Până la urmă ceea ce aduce cea mai mare împlinire este implicarea într-o relație.  Astfel dar, să ne asumăm riscul de a intra într-o relație este un act de mare curaj. Să-ți expui părțile ascunse ale inimii tale, ale gândurilor tale unei alte persoane este foarte dureros. Vulnerabilitatea înseamnă o ”dezvelire a pieptului” cu riscul de a fi lovit, dar numai așa poți demonstra că ”nu ascunzi nici o armă sub haine și că nu porți vestă antiglonț”. Când cel cu care vrei să intri în relație va vedea că nu ai cu ce-l răni, atunci își va da la o parte orice aparențe și se va înfățișa înaintea ta așa cum e. De aici se începe adevărata relație.

Exact la fel a făcut Iisus Hristos. El a părăsit comoditatea și siguranța Tronului Său pentru a Se coborî printre oameni. Și-a dezvelit pieptul și a fost biciuit, și-a luat de pe cap coroana de Rege și i s-a pus una de spini. Hristos S-a făcut vulnerabil pentru a-și arăta și a-și oferi Dragostea lui Perfectă omului imperfect și păcătos.

Datorită disponibilității și riscului pe care și l-a luat, El a început cea mai frumoasă poveste de dragoste, dintre Dumnezeu și om și a pus bazele adevăratei relații. De aici a început povestea mântuirii omului.

Pentru omul care nu dorește să trăiască ”drama singurătății în doi” există exemplul lui Hristos. Și noi putem învăța ce înseamnă adevărata relație: începe prin asumarea riscului de a fi vulnerabili.

Ai curajul?

P.S. Mai continuăm și mâine

Un comentariu: