Un părinte al Bisericii spunea că Prietenia este a doua treaptă a Raiului.
Nu știu care este prima sau a treia treaptă a Raiului, dar știind că Prietenia este una din treptele cerești, îmi este deajuns să-i înțeleg valoarea. Să înțeleg că dacă am parte de o prietenie adevărată pot să ating înalțimi cerești. Frumos. Însă, ce înseamnă prietenia și ce înseamnă un prieten, rămâne de multe ori un mister.
Am înțeles ce înseamnă să fii prieten dintr-un exemplu biblic. Într-una din zile Domnul Iisus Hristos propovăduia Cuvântul într-o casă plină cu oameni. La un moment dat cineva sparge tavanul casei și coboară pe-acolo o targă cu un slăbănăg în ea. Evanghelistul Matei (cap9) reține un detaliu : ”Iisus le-a văzut credința și a zis slăbănogului: îndrăznește, fiule! Păcatele îți sunt iertate!”
Iată aici un exemplu al prieteniei și un exemplu de prieteni. E interesant cum se împletește dimensiunea interioară cu cea exterioară. Iisus privește credința (din inimă) a celor patru prieteni, se uită în ochii slăbănogului și-i spune că-i iertat și vindecat. Credința unora poate însemna vindecarea altora. Un principiu simplu, dar fundamental pentru o relație de prietenie.
Ca să revenim la noi, în baza acestui prinicipiu, de câtă binecuvântare au parte prietenii noștrii? Care este vindecarea de care se bucură prietenii noștri datorită prieteniei noastre? O astfel de prietenie este costisitoare. Cei patru care l-au cărat pe slăbănog au renunțat la treburile lor doar pentru a-și duce prietenul la Cel mai Bun Doctor. Prietenia adevărată te costă mult. De cele mai multe ori ne căutăm prieteni care să ne coste cât mai puțin; prieteni care să ne aducă un profit.
Dacă vrem să știm ce fel de relații de prietenie avem ar trebui să ne întrebăm: avem prieteni pentru care să fim dispuși să luăm patul și să-i ducem până la vindecare? sau avem prieteni care să facă acest lucru pentru noi?
Face PRIETENIA parte din viața noastră? Avem prieteni? Suntem noi prieteni altora?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu