marți, 5 februarie 2013

43. EMOȚIE & COMOȚIE

                                                       EMÓȚIE,  Reacție afectivă de intensitate mijlocie
 și de durată relativ scurtă,
însoțită adesea de modificări în activitățile organismului,
oglindind atitudinea individului față de realitate (DEX)
 
 

Tot mai puțin există în viața noastră dispoziție pentru emoție. Nu mai e la modă să fii emotiv. Prea puțin tresalți, speriat, pentru că cineva lângă tine a fost cuprins de o emoție. Te plimbi pe stradă și abia dacă mai poți citi vreo emoție pe fața cuiva. Chipuri absente și priviri pierdute aglomerează trotuarul. Te lovești de trupuri teleghidate. Absența din real life a devenit un stil de viața. E tot mai adevărat că exiști doar dacă ești pe facebook sau în mediul online (o demonstreză chiar acest blog - el e partea bună a existenței online :)). Ideea e că evităm cât de mult putem situațiile care ar provoca în noi o emoție, indiferent de ce fel.

Evitarea emoției dăunează grav sănătății, atât fizice cât mai ales mintale și sufletești. Așa cum Electrocardiograma măsoară impulsurile electrice ale inimii, Emoțiocardograma (îngăduiți-mi termenul inventat) măsoară impulsurile emoțiilor inimii. Citind un EKG îți poți da seama dacă o persoană este vie, moartă sau în stare de șoc. Dacă e moartă ecranul verde este împărțit în două de o linie perfect continuă.


Dacă linia de pe ecran este una neastâmpărată, înaintând în salturi moderate, fie pe plus, fie pe minus, atunci înseamnă că inima funcționează corect. Nu sunt salturi exagerate, dar nici tronsoane drepte.
E preocupantă situația în care zigzag-ul o ia spre tavanul ecranului disperat. Asta indică un șoc, o comoție, care câteodată provoacă moartea sau grave disfuncții.

De aceea, emoția este recomandată zilnic în doze cumpătate, fără excese (care provoacă comoție) pentru ca individul să aibă un ritm normal de viață. Lipsa emoției, sau puțina ei prezență, denotă o viață monotonă, searbădă și fără vlagă. Un alt important beneficiu al emoției este acela că te învață sa te obișnuiește cu șocul, însăși ea fiind un mini-șoc, nu destul de puternic încât să pună viața în pericol, dar foarte necesar pentru a-ți spune că ești viu.

În concluzie, Consumul emoției previne apariția comoției sau Excesul de ne-emoție provoacă comoție.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu