sâmbătă, 2 februarie 2013

42. Mai de preț ca Aurul

 "...a fi iubit preţuieşte mai mult decât argintul şi aurul."
(Proverbele lui Solomon 22.1)
 
 
 
 
 
Mi-am dat seama de un lucru: nu sunt destul de conștient de cât de bogat sunt. Asta mi se întâmplă când privesc în ”depărtare” la lucrurile pe care le consider scumpe. Acum înțeleg vidul în care mă zvărcoleam neputincios când obțineam ”lucrul valoros” pentru care mă zbăteam. Cum e posibil să obții ceea ce dorești cu atâta ardoare și apoi, odată ce ți-l împroprietărești i se anulează toată încărcătura de semnificație (pe care ai crezut că o vei obține odată cu obiectul)? Apoi, cu aceeași credință (dovedită falsă odată) o iau de la capăt, țintind un lucru și mai mare (”care cu siguranță mă va împlini”). Și tot așa și iarăși așa.
 
Îmi este imposibil să nu cred în Biblie ca fiind de origine divină și trimisă omului pentru a descoperi adevăratul rost al vieții. Credința mea nu ține de o religie, ci de puterea adevărurilor pe care această Carte le conține. Adevărul care s-a contopit cu ființa mea, de curând, este acela că valoarea mea ca om între oameni, dar mai ales în fața lui Dumenezeu, îmi este dată de cât de mult sunt iubit. Universalitatea acestui adevăr o confirmă tocmai istoria prin oamenii mari care au scris-o. Solomon, cel mai înțelept, cel mai bogat, cel mai mare rege al evreilor spre sfârșitul vieții scrie această concluzie.
 
Să fii iubit. Într-o lume în care părinții își jefuiesc copiii de iubire, îndreptând-o spre sine sau spre lucruri, să dobândești iubirea este cu adevărat o provocare plină de primejdii. Totuși, dacă am înțelege și crede că aceasta este principala activitate care dă semnificație vieții atunci ne-am avânta în luptă fără nici o ezitare. Știu sigur că a fi iubit nu înseamnă să ai mii de LIKE-uri pe facebook. Unii caută să se facă iubiți purtând diferite măști, alții împodobindu-se pe sine cu tot felul de obiecte, alții impunându-și autoritate, etc. Care este atunci ”secretul” de a te face iubit?
 
Tot în Biblie am găsit răspunsul. ”Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu...” (Ev. după Ioan 3.16). Să o luăm logic. De ce Îl iubesc oamenii pe Dumnezeu? Pentru că așa au ei chef? Pentru că nu au către cine să-și îndrepte dragostea? Cred că pentru a înțelege acest lucru va trebui să mergem până la izvorul dragostei. În primul rând, iubirea nu este o ”invenție” omenească. Ea i-a fost dăruită de Cel cel l-a creat, și acest dar a ”dospit” în el și însuși omul a devenit o frământătură vie din cauza dragostei care-i circula prin ființă. Atunci, dacă omul iubește e pentru că mai întâi a fost el iubit. Dacă știe cum să iubească e pentru că mai întâi a văzut și simțit el iubirea. Așa cum și în familie, părinții îți sunt primii ”profesori” la materia Dragoste. Cum vezi la ei vei face mai tarziu. Și au fost ei primii care te-au iubit pentru ca mai apoi să poți să spui și tu că-i iubești.

Lecția nr. 1 în a câștiga dragostea altora e ca tu să-i iubești primul. Acum, oamenii Îl iubesc pe Dumenzeu pentru că au cunoscut, au înțeles și au crezut că ei au fost mai întâi cei iubiți de El. Și asta printr-o demonstrație reală, certificată de istorie, pe un deal îndepărtat, pe o cruce rece, murea Fiul lui Dumnezeu, din dragoste de om.
 

Iată ”secretul”! Dacă vrei să fii iubit (și nu uita că prețuiește mai mult decât aurul și argintul-cuvinte de înțelept) trebuie ca mai întâi să iubești tu. Și ce înseamnă să iubești? ”...a dat pe singurul Lui Fiu” - a iubii înseamnă a da, să te dai pe tine, să îți dai viața pentru altul. Asta este exact opusul ”înțelepciunii contemporane” care te îndeamnă să aduni” pentru tine pentru a fi bogat. Împotriva acestei false învățături va trebui să luptăm.
 
 Cred că această ”punere pe tavă” a vieții tale pentru altul o putem face cel mai bine în familie. Dacă pentru soție sau soț, copii sau părinți nu suntem capabili să ne dăm viața, atunci pentru ce merită să mori în lumea asta? Asta înseamnă că toți ne-am născut bogați. Viața, în cele din urmă, înseamnă să lupți pentru a nu-ți pierde averea de dragoste cu care alții te-au inzestrat. Dorința de îmbogățire este bună, atâta timp cât înțelegem ca este cea mai de preț avere. 
E recomandat să ne facem ”declarațiile de avere” cât mai devreme, pentru a nu ne trezi că suntem în faliment.

Spor la îmbogățire!
 
 
 

2 comentarii:

  1. "Unele lucruri sunt iubite deoarece au valoare, altele au valoare deoarece sunt iubite." Ian Pitt-Watson Daca tot e o pagina cu ganduri de peste tot culese, chiar dupa ce am citit randurile tale de mai sus am gasit asta. O, ce har nespus de mare ca nu suntem iubiti (cel putin nu de Dumnezeu) doar in masura in care castigam ceva valoare in ochii nostri sau ai altora sau ai lui Dumnezeu. Sincer cred ca ar trebui sa ne construim imaginea propriei valori oglindindu-ne in dragostea fara de tarm a Creatorului, care ne-a creat si ne tine din iubire (o provocare care uneori ne depaseste in lumea asta cu susul in jos). Cat despre cei care ne iubesc, unii s-ar putea sa fim mai saraci si altii mai bogati, dar cred ca Dumnezeu compenseaza golurile in intelepciunea Lui. Totul e sa avem ochii si inima deschisa sa vedem "aurul". :) ---- "Iubind nedemnul, Tu ma faci demn. " Sf. Augustin--- cireasa de pe tort. :D Roxana

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos! partea cea mai interesanta a Gandurilor Alese e ca ele sunt "nascatoare" de alte ganduri MaiAlese! Multumim Roxi

    RăspundețiȘtergere